Bygget, vardag och en massa chill!!

Hallo!
 
Sen jag senast uppdaterade har det hänt rätt mycket! För de som inte vet så har vi sen tidigare köpt en bit mark utanför staden som vi nu befinner oss I! På den platsen har vi tänkt att bygga ett hus där vi antingen kan bo om vi kommer på besök eller där vi kan bo permanent om vi skulle få för oss att flytta till Zambia I framtiden! Så tanken nu under vår vistelse här nere  är att börja bygga lite smått. Detta innebär att Job är på vår farm mest hela dagarna och ser till att det händer något och att de som bygger dyker upp på utsatt tid! När Job var I Zambia tidigare I år förberedde de platsen där huset ska stå. De högg ner de flesta träden osv. Det arbetet som pågår på tomten nu är att ta bort ett par till store träd med rötterna, att gräva  en brunn för vatten till bygget samt att börja måtta ut för grunden och börja gräva ut för denna! Observera att allt detta sker för hand!!
 
Vi som inte härjar på tomten hanger på barnhemmet mest hela dagarna! Timothy har verkligen börjat passa in I gänget och det är helt fantastiskt hur snabbt engelskan fallit på plats. Han bygger nu 4-5ordsmeningar utan större problem och gör sig helt klart förstådd. Det som fortfarande är lite jobbigt är att han är ungefär lika stor som en zambisk 5-7åring vilket gör att det är dessa han leker med och ibland så  orkar han inte riktigt hänga med I deras tempo!! På kvällarna går jag och Timpan over till barnhemmet och laser godnattsagor! Både Timothy och barnen älskar det!!! De är inte så vana vid den typen av uppmärksamhet från vuxna och blir verkligen jätteglada när vi kommer over!!
 
Vi har en kvinna som kommer från grannbyn varje dag och hjäper oss er med hushållsarbete och matlagning! Tanken är även att, när barnen känner henne väl nog, ska kunna va med henne om bade jag och Job behöver göra ärenden. För er som inte varit I Zambia tidigare kanske detta later lite snobbigt. "Kan de inte städa själva?" "Kan de inte ta med barnen till stan?!" "Är det så jobbigt att laga mat?" osv. Men dem som varit här nere mycket vet hur omständigt och jobbigt det allra mesta är, speciellt om man inte har egen bil. Ska man exempelvis in till stan måste man lifta, kan innebära en timmes väntan på att bli uppplockad vid vägen... Inte kul med två små barn. Ska man laga mat när strömmen är av kanske det inte finns vatten, då måste man gå 10+ min till en brunn för att bära hem detta. Inte heller helt enkelt med två små barn runt benen. Dessutom måste man laga maten över öppen eld. Det går självklart jättebra men är lite omständigare än att bara slå på spisen!!
 
Jag är fullt medveten om att det finna massor med kvinnor här nere som klarar allt detta med en unge knuten på ryggen och två klängandes I kjolen - ALL ELOGE TILL DEM! Men för oss känns det skönt att få denna hjälp samtidigt som man erbjuder ett arbetstillfälle för någon! Just denna gang var det Charity Banda som ville hjälpa oss och för den lön hon får av oss ska hon bygga ett slakteri I byn där hon bor så att människor ska kunna köpa kött/kyckling/fisk som är närproducerat och inte behöva åka in till stan! Bra tyckte vi!!
 
Utöver allmänt häng på barnhemmet så ska min svägeska snart gifta sig och det är massor med förberedelser inför detta som pågår. Jag och Timothy åkte in till Kabwe idag och köpte zambiska tyger. Dessa lämnade vi in hos en sömmerska som ska sy en traditionell klänning som jag ska ha på festen!  Kan skriva mer och Zambiska bröllop vid ett senare tillfälle!!
 
 
 
Nu blev det ett redigt inlägg, hoppas ni orkat med att läsa!
//Kachengas
 
 
 
 
 
Allmänt | |
#1 - - Carina Elo:

Hej alla mina barn! Så kul att vi får följa er blogg och att det är så händelserikt i ert liv. Barn är fantastiska som är så följsamma och som anpassar sig så fort, bara mamma och pappa är i närheten. Märkligt hur fort det går för stora T med språket, inte helt enkelt, men oj vad han får livserfarenhet. Krama om dem ordentligt från mormor och hälsa alla vi känner./ Mamma

#2 - - Anonym:

Åh fina Sarah va ja saknar dig och önskar att ja va där med er!! Så roligt att få läsa om ert äventyr :) många kramar /magda

#3 - - hermana:

Har blivit som mrs Adamec, gråter så fort ja ser bilderna! Miss u habibi<3

Svar: Sluta nu era glädjedödare!! Vi är snart hemma igen!!
Sarah Kachenga

#4 - - Inger T:

Underbart med denna möjlighet att kunna följa er. Blir lite fundersam över säkerheten vid brunnsgrävningen, hur är det ordnat för den som är nere o gräver. Finns det ingen risk för ras eller syrebrist. Som du vet är jag lite skadad vad gäller säkerhet.

Svar: Hej Mormor! Du far ta o ringa oss ngn dag ,,
Sarah Kachenga

Upp